2023. május 10. 19:00

FITOS DEZSŐ TÁRSULAT: EMBERTÁNC – A táncoló ember

FITOS DEZSŐ TÁRSULAT: EMBERTÁNC - A táncoló ember

A népi kultúra értékeit több mint kétszáz esztendeje számon tartjuk. Ahhoz, hogy valóban megismerjük, nemzedékek fáradságos gyűjtő- és kutatómunkája volt szükséges. Közben pedig maga a népi kultúra is változott.


A Fitos Dezső Társulat új, Embertánc című műsorában olyan táncanyagokból válogat, melyek nem általánosan ismert gyűjtésekből táplálkoznak – így az újonnan indult hivatásos együttes legújabb előadásának próbafolyamatát (mely együttes a néptánc magas szinten való elsajátítását nagyon fontosnak tartja) komoly gyűjtő- és kutatómunka előzte meg.


A magyar tánc, zene és ének határokat nem ismerve köti egybe a régről jövő kulturális értékeket, fókuszában pedig ott az ember. Az ember – ez a természettel együtt élő, tevékeny, érző, állandóan változó individuum, aki egy közösség fontos tagja, megtartva annak hagyományait és sajátosságait. Az Embertáncban elődeink régről jövő tudását, tapasztalatait, értékeit mutatjuk fel saját prizmánkon átszűrve – hogy eztán közösen vigyük tovább, tanuljunk belőle, és ne hagyjuk elveszni.


Zenei rendező: ifj. Csoóri Sándor
Zenei szerkesztő: Pálházi Bence, Paár Julianna
Dramaturg: Markó Róbert
Viselet-Jelmez: Kocsis Enikő – Harangozó Gyula-díjas
Szaktanácsadó: Dr. Varga Sándor
Fény: Papp Kornél


Rendező-koreográfus:
Kocsis Enikő – Harangozó Gyula-díjas
Fitos Dezső – Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész, a Népművészet Ifjú Mestere


Muzsikál: Pálházi Bence Bandája


Előadja: Fitos Dezső Társulat tánckara és Pálházi Bence Bandája


Fotó: Éder Vera

 

Megosztás: